Theater en muziek voor, over en door jongeren
In ‘ARTICIPATION speelden jongeren voor jongeren verhalen van het publiek terug via improvisatie-werkvormen theater en muziek. Ontroerend, plezant, verrassend, verbindend.
met de steun van
Verhaal - Verbinding - Ontmoeting
Na enkele pogingen om een goed campagnebeeld te krijgen, kwamen we op dit schilderij van Sarah Ha: Hope in a Changing World. Het symboliseert 'gelijkheid in diversiteit' en is een kleurig en hoopgevend beeld. We contacteerden Sarah en kregen toestemming om het schilderij te gebruiken als campagnebeeld voor ons project 'Articipation!
Sarah Ha is een activiste en leider op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie. Ze is oprichter en CEO van Jayu Consulting en Vice President of National Community Alliances bij Teach For America, waar ze zich inzet voor sociale rechtvaardigheid en inclusieve gemeenschappen. Met haar werk helpt ze organisaties en leiders om systemische ongelijkheid aan te pakken en positieve verandering te stimuleren.
September 2022 - juni 2023
Trainingsweekends
In 2 trainingsweekends gaven we jongeren de kans om de techniek van het terugspelen in theater en muziek aan te leren. Tegelijk waren de weekends vormend en uitnodigend voor hun zelfvertrouwen en expressie.
Voorstellingen
Tijdens de voorstellingen werden verhalen uit een inclusief publiek verteld en teruggespeeld in theater en muziek. De jongeren vertelden uit hun persoonlijke leven en de acteurs speelden deze verhalen meteen op scène. Zo werd het verhaal van de jongere geëerd en gedeeld. Daardoor ontstond dialoog en werd het soms kwetsbare verhaal gewaardeerd en in een nieuw perspectief geplaatst. Dit zorgde voor verbondenheid en respect voor ieders kwetsbaarheid.
In de verhalen werden noden zichtbaar waar soms in de samenleving weinig ruimte voor is.. Door deze noden in kaart te brengen, konden we ideeën formuleren om verandering in de samenleving aan te brengen. Deze ingesteldheid vormt de basis van maatschappelijke betrokkenheid en democratie.
We voerden 5 voorstellingen uit (oktober en, december '22, maart, april en mei '23. De voorstellingen werden gekaderd in thema's: verslaving, migratie, LGBTQ+.
Vooraf werd telkens een inleiding gegeven waarbij het thema gekaderd werd, waardoor jongeren zich konden inleven in de thematiek en een ruimer beeld kregen ervan. Vervolgens werden er enkele speelse werkvormen gedaan in groepjes om vertrouwen te winnen om te kunnen vertellen in de voorstelling.
Na de voorstelling reflecteerden we over de verhalen, de effecten van het terugspelen en de noden die zichtbaar werden.
September 2023 - december 2024
Promo promo promo!
Om jongeren warm te maken voor ons project trokken we naar Brugse scholen waar we met enkele vrijwilligers lekker gingen "jammen" met onze muziekinstrumenten. De sfeer zat goed, en zo konden we jongeren vertellen over het project en hen uitnodigen om mee te doen! Dit had helaas weinig effect. Maar het was plezant. Tja...
All-in en outreachend
Doordat we te weinig jongeren bereikten met de voorstellingen, veranderden we in de tweede fase van het project de formule van trainingsweekends en aparte, terugspeel-voorstellingen in een bepaald thema naar een "all-in"-formule, waarin we zelf naar scholen trokken om een dag te werken met leerlingen en hen training te geven met aansluitend de kans om te spelen in een voorstelling voor elkaar.
Het opzet bleef hierbij ongewijzigd, en dezelfde doelen, naar durf, expressie, respect, betrokkenheid en sociaal engagement werden nagestreefd.
Door deze aangepaste formule konden we in het totaal meer dan 350 jongeren laten deelnemen aan 'Articipation!
“Als ik bijvoorbeeld nu zaken terug zie komen op sociale media over het LGBTQIA, dat ik daar anders naar kijk dan misschien voor de voorstelling. Niet dat ik daar voor een voorstelling anti-homo en dergelijke was. Maar dat je nu meer personen kunt inbeelden en dat je voordien iets had van, dat is één groep en dat dat toch een ander gevoel is als je echt zo'n verhaal van mensen hebt gehoord.”
“Het was bijzonder om je verbonden te voelen met mensen die je voor het eerst ontmoet, en met verhalen die zo anders zijn dan de jouwe, maar die in de kern toch over hetzelfde gaan.”
“Ik denk dat het grote ding daarbij is van erbij te kunnen horen in de maatschappij. En dat dat een beetje doorgetrokken werd in de andere verhalen. Dus erbij horen en het geapprecieerd worden door mensen. Ik denk dat dat wel een beetje terugkwam in de voorstelling. En ook de moeilijke periodes uit mensen hun leven.”
Het Poorthuis vzw
Werkruimtes:
Baron Ruzettelaan 435
8310 Assebroek
Maatschappelijke zetel:
Oude Hoogweg 89
8310 Brugge (Sint-Kruis)
rek. nr: BE68 9733 7575 8634
Ondernemingsnummer: 0728.763.572
Copyright © 2024 All Rights Reserved