Aanbod

AANBOD

Om de kostprijs van de programma's zo laag mogelijk te houden werken we met een minimum aantal deelnemers. Als er niet genoeg inschrijvingen zijn voor een programma, dan zal het niet doorgaan. Je wordt in dat geval verwittigd door ons en krijgt het inschrijvingsgeld terug.

Onze programma's zijn opgebouwd per leeftijdsgroep. Het is mogelijk dat je een programma vindt dat je heel goed past bij een aangrenzende leeftijdsgroep. Neem zeker ook daar eens een kijkje, we nemen een beetje marge op de leeftijden.

MORNING MOVES

inschrijven voor 1 of meerdere beurten

kostprijs: € 6 per sessie / € 25 voor 5 sessies / € 50 alle sessies

tijdstip: dinsdag en zaterdag 9u-9.30u vanaf 24 april 2021

locatie: online via Zoom

begeleiding: Svitlana Kolesova


De noodzakelijke coronamaatregelen knagen aan ons welbevinden. Het is belangrijk dat we onze dagen gezond en wel doorbrengen op fysiek én mentaal vlak. Start daarom je dag met een heerlijke en zachte portie bewegen. Bewegen ontspant je lichaam en je geest. Het geeft je ruimte en energie om de dag met meer zin en kracht aan te vatten.


Onder begeleiding van Svitlana Kolesova (foto), dansdocente, krijg je de mogelijkheid om naar je eigen kunnen je lichaam bewegend te verkennen en wakker te maken. Je hoeft geen danser te zijn en fysieke beperkingen zijn absoluut geen bezwaar. Geniet een half uurtje van je lijf in beweging en haal méér vreugde uit je dag!

Mag er ook eens voor jou gezorgd worden? In deze heftige tijden hebben verpleegkundigen, artsen, kinder- en bejaardenverzorgers , mantelzorgers, maatschappelijk werkers en iedereen die hulp verleent aan zieken en kwetsbaren het drukker en lastiger dan ooit. Dat brengt heel wat stress mee. Misschien tijd om jezelf een cadeautje te geven en een of meerdere verwenavonden mee te pikken in Het Poorthuis.


Music & flow

Voel de harmoniserende kracht van muzikale improvisaties, laat je dragen door muziek die gemaakt wordt, enkel en alleen voor jou!

 

Body & space

Je lichaam herbronnen, spanning en stress kunnen loslaten... Creëer ruimte in en rond je lichaam en geniet!

 

Mindful music

Ervaar de ontspannende werking van geluid en focus. In deze verwenavond breng je op verrassende manier je zenuwstelsel tot rust.

 

Het is aangeraden om je eigen matje en deken mee te brengen.

VERWENAVONDEN VOOR ZORGVERSTREKKERS

open sessies, enkel voor zorgverstrekkers - kostprijs: € 25/avond - je kan een of meerdere avonden volgen.

tijdstip:

ma. 4 okt. / di. 16 nov. 2021 van 19.30u - 21.30u: Music & Flow

di. 5 okt. / woe. 17 nov. 2021 van 19.30u  - 21.30u: Body & space

vrij. 8 okt. / vrij. 19 nov. 2021 van 19.30u - 21.30u: Mindful music

locatie: Het Poorthuis Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu

min. 5, max. 16 deelnemers

tweewekelijkse reptitie - kostprijs: € 65/jaar (tegemoetkoming mutualiteit mogelijk)

tijdstip: donderdag om de twee weken (behalve in schoolvakanties) van 19.30u tot 21.30u.

locatie: Joseph Ryelandtzaal, Achiel Van Ackerplein 3, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu, Kristel Geers

Zing je graag? Ben je op zoek naar een plek waar je ongedwongen jezelf kan zijn? Koor X is niet zomaar een koor. We werken er rond muzikaliteit, verbinding en bewustzijn. Het gaat dus niet alleen over zingen, maar ook over groeien, innerlijk sterker worden, je op liefdevolle manier kunnen verbinden met de ander en met de wereld.
We zingen liederen van allerlei soorten, altijd met een positieve boodschap, en we oefenen aan houding, innerlijke ruimte, optimaal stemgebruik, dit in een sfeer van gezelligheid, respect voor iedereen, vriendschap en ook een beetje avontuur!
We repeteren om de 2 weken op donderdagavond, in de Joseph Reylandtzaal in Brugge.

Tweedaagse - kostprijs: € 148

tijdstip: 1 en 2 juli 2021 van 10 - 17u

locatie: Het Poorthuis Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu, Cathia Verbakel

(eigen lunchpakket meebrengen)

min. 6, max. 16 deelnemers

WA. - omgaan met sterke emotie

WA. Vaak verbergt dit kleine woordje sterke emoties van kwaadheid, verdriet of angst. Soms is het erg moeilijk om daar iets van te delen en speelt het je keer op keer parten in je communicatie met anderen. Soms begrijp je de ander of jezelf daarin niet.


Deze 2-daagse brengt je op een veilige manier, via expressieve werkvormen met muziek, drama en beeld, naar een begripvollere omgang met je eigen emoties, een constructievere communicatie met de ander en een meer relativerende kijk naar de wereld.

Reeks van 2 dagdelen - kostprijs: € 100 

tijdstip: zaterdagen 19 en 26 juni van 13u - 18u

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu, Cathia Verbakel

min. 5, max. 12 deelnemers

Durf jij soms ook niet spreken voor een groep, antwoorden als iemand je een moeilijke vraag stelt, inititatief nemen, je gedacht zeggen? Veel mensen voelen zich onzeker tussen andere mensen. Dat is niet erg, maar als het je hindert en je liever wat meer kracht zou hebben om te durven, dan bieden we je graag dit programma aan.
We leren herkennen wat ons onzeker maakt, en hoe we meer zekerheid kunnen oproepen in onszelf. Door een veilige groepssfeer te creëren kunnen we groeien. We leren spreken in de groep, en stevig op onze benen staan. En als anderen ons onzeker maken, dan leren we hoe we daarmee om kunnen gaan om niet opnieuw in onze schulp te kruipen.

Reeks van 2 dagdelen - kostprijs: € 100 

tijdstip: zaterdagen 5 en 12 juni van 13u - 18u

locatie: Het Poorthuis Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu, Cathia Verbakel

min. 6, max. 12 deelnemers

STRESSLESS

Voel je je soms beklemd door de vele dingen die je te doen hebt of die gebeuren in je leven? Zou je graag meer ademruimte krijgen? In deze reeks mag je dit vrij letterlijk nemen: we leren je o.a. technieken om dieper te ademen, zodat je letterlijk meer zuurstof in je lichaam krijgt, de bron van een stevige gezondheid. Tot rust komen in stressvolle tijden doen we met ontspannend lichaamswerk, van gezichtsmassage tot bewegen op muziek. Ook onderzoeken we hoe we ons eigen leven beter kunnen organiseren zodat in onze dag kleine rustpuntjes kunnen worden ingebouwd.


VIVO! - KINDERKOOR

wekelijkse reptitie - kostprijs: € 35 per half jaar of € 65 voor een jaar

tijdstip: elke zaterdag (behalve in schoolvakanties) van 10.15u tot 11.15u. 

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu

Kinderkoor VIVO! is een koor waarin we met kinderen niet alleen zingen maar ook werken aan een groter lichaamsbewustzijn en verbinding met zichzelf en de ander. Door deze methodiek staan kinderen met meer zelfvertrouwen in de wereld en worden ze meer weerbaar tegenover de vele dingen die ons in het leven dreigen uit balans te brengen.

We repeteren wekelijks op zaterdag in de gezellige setting van Het Poorthuis.

VIVO! bestond al langer dan Het Poorthuis. Het koor zong al vele concerten en behaalde diverse prijzen op koorfestivals. Jozef Sercu, voorheen vaste componist en begeleider van het koor, neemt de fakkel over van dirigente Heidi Decaluwe. De spirit van het koor kenmerkt zich door openheid en verbondenheid, en een flinke dosis humor, niet in het minst door de speciaal gecomponeerde liederen voor VIVO!. In VIVO! zing je met het leven!

open sessies - kostprijs: € 84/reeks van 7

tijdstip: woensdagen tijdens de schoolweken van 13.30-14.30u - start vanaf 12 mei 2021

inschrijven kan per half trimester - data: zie inschrijvingsformulier

locatie: Het Poorthuis Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu

min. 5, max. 8 deelnemers

MET MUZIEK OP AVONTUUR!

spelen = verwerken

Spelen is als magie. Hele werelden ontvouwen zich zomaar uit je verbeelding. Je kan overal zijn en iedereen zijn en alles kan alles zijn. Spelen is creatief denken, is samenwerken, is ontdekken, is durven, vooruitkijken en terugkijken, inschatten, is taal, is lichaam... Tegelijk geef je, krijg je, verwerk je. Het avontuur aan de buitenkant wordt een innerlijke reis.


Muziekinstrumenten nodigen op een heel bijzondere manier uit tot spel. Ze zijn een veilig medium om de thema's die een kind bezighoudt uit te 'spelen'. Vaak blijven zorgen bij een kind onuitgesproken. Met muzikaal spel kan het kind zich zorgeloos uitdrukken. Als thema's aan bod komen die belangrijk zijn, kan de begeleider deze helpen dragen, omhullen. Zo werk je op bijna onzichtbare manier aan je draagkracht.

OMGAAN MET JE LIJF IN VERANDERING

1 of 2x per maand - kostprijs: € 15 per sessie (terugbetaling mutualiteit mogelijk)

tijdstip: nog geen nieuwe data bekend - we werken aan een coronaproof aanbod

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: groep jongenslijf: Jozef Sercu / groep meisjeslijf: Kristel Geers

min. 4, max. 8 deelnemers / groep

Help! Mijn lichaam verandert!
Gelukkig leven we in een tijd waarin al heel wat informatie over je veranderende lichaam voor handen is. Er bestaan voorlichtingsprogramma's, websites, boeken, op school wordt wat verteld… maar welke impact heeft je veranderende lichaam op je gevoelswereld? Hoe ga je om met onzekerheid of plots opkomende emoties? Hoe blijf je vrienden met je lichaam dat er plots anders begint uit te zien? En hoe anders is dit bij jongens dan bij meisjes?
In deze workshops onderzoeken we onze gevoelswereld aan de hand van speelse oefeningen mét je lichaam, in rollenspel en muziek, en leren we van daaruit delen in kringgesprekken.
We bieden dit traject apart aan voor mensen met een jongenslijf en mensen met een meisjeslijf.


1 sessie - kostprijs: € 20 (tegemoetkoming mutualiteit mogelijk)

begeleiding: Kristel Geers

tijdstip: uitgesteld wegens corona

locatie: Het Poorthuis Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

min. 6, max. 16 deelnemers

MIJN EIGEN BIJZONDERE PLEK

Ben je een stresskip? Bijt je je nagels af tot bijna aan je schouders? Of verstop je je te graag achter een spelconsole en kom je nooit echt tot rust? Kan je niet goed slapen? Heb je het gevoel dat je nergens thuis hoort en maakt dat je angstig of verdrietig?
Hoe zalig zou het zijn: Je eigen plekje, je nestje, je veilige thuishaven kennen? Het is niet altijd makkelijk, of je bent misschien in een situatie waarin je het onmogelijk vindt. Net dan heb je er meest nood aan.
In deze open reeks kunnen kinderen opnieuw leren genieten van ontspanning. Door oefeningen die hun nut wetenschappelijk bewezen hebben brengen we lichaam en geest meer in balans. Ontspanningstechnieken a.d.h.v. beelden en verhalen, geluiden en muziek leiden je naar jouw eigen plekje waar je helemaal tot rust kan komen.

6 werksessies - kostprijs: € 84 (tegemoetkoming mutualiteit mogelijk)

tijdstip: uitgsteld wegens corona

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Kristel Geers, Jozef Sercu

min. 6, max. 12 deelnemers

KIND IN EEN SCHEIDING

Als kind in een (echt)scheiding heb je het niet altijd makkelijk. Je kampt met verdriet, kwaadheid en misschien ook schuldgevoel. In veel gevallen weet je niet wat er zal gebeuren en hoe het nu verder moet met je thuis, je toekomst. Soms wordt je gedwongen om keuzes te maken die je niet wilt maken. Soms moet je aanvaarden dat een nieuwe partner van een van je ouders opduikt in je leven.
Leren omgaan met al deze dingen die je overkomen, de vragen, de gevoelens,... dat kan, met jezelf als meest betrouwbare gids.
In 6 groepsactiviteiten van anderhalf uur gaan we met jou op zoek naar wat je kan steunen en dragen. Je leert hoe je als het ware stevig op je benen kan staan in deze moeilijke tijd. Mocht je meer bagage in je rugzakje willen, dan kan je nog intekenen voor 4 verdiepende activiteiten.

1 sessie - kostprijs: € 28

tijdstip: [voorlopig geen nieuwe data beschrikbaar]

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu

min. 6, max. 16 deelnemers

MINDFUL MUSIC

Kom op verrassende manier tot rust


In dit programma bieden we werkvormen aan met muziek, die het neurosysteem tot rust brengen. Activiteiten waarbij gebruik gemaakt wordt van kleine geluidjes, ruimtelijke soundscapes, muzikale improvisaties van ontspannende muziek zorgen voor diepe ontspanning in contact met de ander. De workshops zijn actief door partnerwerk en groepswerk waarbij gemusiceerd wordt voor en met elkaar.

5 sessies - kostprijs: € 75 (tegemoetkoming mutualiteit mogelijk)

tijdstip: uitgesteld wegens corona

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Kristel Geers, Jozef Sercu

min. 5, max. 10 deelnemers

ÇA VA? JAJA... - preventie van depressie

Het komt vaak voor dat je kampt met grote vraagstukken rond de leeftijd van 14-15 jaar. Veel jongeren voelen zich geregeld eenzaam en onbegrepen. Relaties veranderen, je lichaam verandert, je kijk op de wereld verandert. Hoe ga je om met gevoelens die klinken als neerslachtig, overspannen, depressief? Op sociale media of het internet vind je zelden een antwoord dat echt werkt. Dus als ze je vragen: ça va? Dan antwoord je maar: Jaja...
De reeks ça va? Jaja... geeft je mogelijkheden om te kiezen hoe je reageert op je eigen gevoelens. Daarbij leer je je meest betrouwbare gids gebruiken: je eigen lijf. Want je lijf weet vaak beter wat er met je scheelt dan wie dan ook. Ook via gesprekken en het aanreiken van methodieken leer je concreet omgaan met je gevoelens. Je kan je eigen masker herkennen en er vrijer mee omgaan. Je gevoel hoeft je niet te bepalen, je krijgt handvatten om zelf je gevoel te sturen.

LOST - omgaan met verlies

6 sessies - kostprijs: € 90 (terugbetaling mutualiteit mogelijk)

tijdstip: [nog geen nieuwe datum]

locatie: Het Poorthuis - Oude Oostendse Steenweg 45, 8000 Brugge

begeleiding: Jozef Sercu, Kristel Geers

min. 4, max. 12 deelnemers

Iedereen wordt vroeg of laat geconfronteerd met verlieservaringen. Soms is het erg lastig om daarmee om te gaan. Of het nu recent is of al langer geleden, intense gevoelens kunnen je verwarren of blokkeren. Wil je graag ondersteuning om deze moelijke periode te overbruggen, dan is dit aanbod misschien iets voor jou.
Via ontspannende oefeningen, inzicht in de wijsheid van je eigen lijf en het veilig delen van ervaringen in de groep komen we tot meer kracht om de storm van gevoelens die gepaard gaan met een rouwproces door te komen.


Snel bladeren in de kalender kan hier